همه چیز از همه جا

نوشته های سید محمد رضا مجابی

همه چیز از همه جا

نوشته های سید محمد رضا مجابی

نقش چربیها در بدن

نقش چربیها در بدن

منبع انرژی:

چربیها منبع مهم انرژی هستند زیرا هر یک گرم چربی در بدن 9 کیلوکالری انرژی تولید می کند. بنابراین چربی ها منبع عمده تامین کننده انرژی مورد نیاز بدن می باشند.

ارزش سیر کنندگی:

چربی به آهستگی معده را ترک می کند، این تاخیر در تخلیه معده به احساس سیری پس از مصرف غذای چرب کمک می نماید.

حامل ویتامین های محلول در چربی:

چربی غذا حامل ویتامین های محلول در چربی E،D،A و K می باشد. بنابراین چربی رژیم غذایی در تامین ویتامین های محلول در چربی نقش به سزایی به عهده دارد.

منبع اسیدهای چرب ضروری:

چربی رژیم غذایی منبع تامین کننده اسیدهای چرب ضروری در بدن است. بنابراین با توجه به نقـــش اســـیدهای چـــرب ضروری در رشد، کاهش دریافت آن ها موجب اختلال در رشد می گردد.

پیش ساز پروستالگندمینها، استروئیدها و اسیدهای صفراوی:

            چربی غذا نقش مهمی در سنتز پروستاگلاندینها، استروئیدها و اسیدهای صفراوی دارند. این مواد نقش مهمی از جمله انتقال و هدایت تحریکات عصبی، تنظیم فشارخون و ...... را بعهده دارند.

طعم و مزه غذا:

            چربی به غذا طعم و مزه می دهد و بسیاری از موادی که مسئول مزه و طعم غذا هستند اغلب در چربی محلولند.

با توجه به نقش های مختلف چربی بویژه نقش آن ها در تامین اسیدهای چرب ضروری که در دوران رشد حائز اهمیت می باشد، دریافت کافی چربی از طریق رژیم غذایی در دوران مختلف زندگی بویژه دوران کودکی، بارداری و شیردهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بطوری که نتایج برخی از بررسیها نشان داده است مقدار و کیفیت چربی رژیم غذایی مصرف شده در رژیم غذایی کودکان تاثیر به سزایی بر روی رشد و تکامل آن ها داشته است.

انواع چربی ها و منابع غذایی آنها

آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا چربی ها را به دو قسمت تقسیم بندی می کنند؟ آیا می دانید چرا یکی از چربی ها برای بدن خوب است و دیگری بد؟ اصلاً چرا نام غیر اشباع و اشباع را بر چربی ها گذاشته اند؟

چربی اشباع و غیر اشباع چیست؟

چربی ها دو نوع هستند: اشباع و غیر اشباع. هر دوی این چربی ها به ازای هر یک گرم، 9 کالری انرژی تولید می کنند. ولی اثرات این دو بر روی کلسترول خون متفاوت می باشد.

چربی اشباع که جامد است، در غذاهای حیوانی و غذاهای فن آوری شده و روغن بعضی از مواد گیاهی از قبیل: روغن خرما، روغن نارگیل و کره کاکائو یافت می شود. این چربی باعث افزایش کلسترول بد می شود و کلسترول وارد خون می گردد.

چربی غیر اشباع در روغن زیتون، گردو، آجیل، غذاهای دریایی و تخم مرغ یافت می شود. این چربی برعکس چربی اشباع، باعث کاهش تری گلیسیرید ها (اسیدهای چرب) و افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می گردد و به این طریق کلسترول وارد کبد می شود.

چربی های اشباع در دمای معمولی جامد، ولی چربی های غیر اشباع در دمای معمولی مایع هستند.

چربی غیر اشباع برای ساخت سلول های مغز، سلامت قلب و نیز برای اعصاب چشم خوب می باشد.

در حدود 20 سال پیش، محققان یکی از انواع چربی های غیر اشباع را یافتند و آن را " امگا 3 " نامیدند و چون این چربی در بدن ساخته نمی شود، به همین خاطر یکی از چربی های ضروری برای بدن است.

امگا 3 موجب کاهش چربی و فشار خون می شود و جلوی ضربان نامنظم قلب را می گیرد.

امگا 3 در تن ماهی، ماهی ساردین ، ماهی سالمون و تخم مرغ و.... می باشد.

می دانید که چرا چربی غیر اشباع مفید برای سلامت است؟

این نوع چربی افسردگی و آلزایمر و سرطان سینه را دور می کند، جلوی تنگی تنفس را می گیرد، عوارض خونی در دیابتی ها را کم کرده، باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و با بیماری ها می جنگد.

گذشته از این، جلوی ضربات تشنج را گرفته و باعث سلامت قلب ، عصب و عضله می شود.

اگر کودک شما فعالیت زیادی دارد به طوری که شما را عاصی کرده است ، هیچ نگران نباشید و به او یکی از منابع چربی غیر اشباع را بدهید.

اگر این چربی را به زنانی که زودتر از موقع زایمان می کنند بدهیم، از کمبود وزن بچه جلوگیری کرده و همین طور موجب افزایش رشد مغز بچه می شود.

شاید به همین علت باشد که در زمان های گذشته به زنان یک کاسه پر از روغن می دادند.

چربی غیر اشباع در چه غذاهایی یافت می شود؟

این نوع چربی در دانه سویا، گردو، ماهی، تخم مرغ، بادام زمینی، گندم، روغن زیتون و گوجه فرنگی می باشد.

متخصصان تغذیه می گویند که اگر می خواهید سالم و همیشه با وزن ایده ال باشید، یکی از انواع چربی های غیر اشباع را مصرف کنید.

برای گیاه خواران و جوانان و ورزشکاران، مصرف چربی های غیر اشباع ضروری است.

گیاهخواران برای تأمین ویتامین های مورد نیازشان و ورزشکاران برای افزایش عضلات و جوانان برای رشد، به تخم مرغ نیاز دارند.

مرکز سلامت آمریکا پیشنهاد کرده است که برای سالم زیستن باید 200 گرم در هفته ماهی بخورید.

به طور کلی باید بدانید که هر نوع چربی، چه اشباع و چه غیر اشباع، در صورتی که زیاد مصرف شود مضر است.

در خوردن چربی ها زیاده روی نکنید و مراقب چاق شدن و بیماری های حاصله از آن باشید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد